Lokaldemokrati

Ordningen med direktevalgte ordførere vil bli avviklet, ble det sagt på radioen. Arbeiderpartiet har hatt en drøfting på det innad i partiet, og funnet ut at det ikke hensiktsmessig for lokaldemokratiet å ha direktevalgte ordførere fordi det ikke førte til høyere valgdeltakelse. Selvfølgelig er det de sentrale politikerne og stortinget som finner dette lite hensiktsmessig - ikke nødvendigvis lokaldemokratiet selv.

Lokaldemokrati er viktig, for det fører politiske beslutninger nærmere den det gjelder. Det muliggjør lokale løsninger, men det viktigste er allikevel at folk får mer makt over sitt eget liv. Norge har ikke mye til lokaldemokrati, og lokalpolitikere får idag såvidt lov til å bestemme om utesteder skal stenge klokka tolv eller tre. Ellers går det mest i å oppfylle forskjellige krav fra sentrale politikere.

Kanskje det er på tide å gi lokaldemokratiet litt mer rett til å bestemme selv, selv om dette kanskje fører  til at en frp-ordfører ønsker bompenger lokalt eller at kommuner ønsker å prioritere skole fremfor helse. Eller at kommunene selv skal få bestemme om det er hensiktsmessig med direktevalgte ordførere eller ei. Kan det å gi en reel innflytelse til de valgte politikerne større valgdeltakelse?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

18, Sandefjord

Jeg er en liberal kar som bor i Sandefjord. Liker å tenke nye tanker. Leder i Vestfold Unge Venstre og Sandefjord Unge Venstre. Ser lyst på livet og er en evig optimist. Ellers både klatrer og elvekajakker jeg, noe jeg stortrives med!

Kategorier

Arkiv

hits