Gradert førerkort høres ikke så dumt ut... men..

Gradert førerkort har helt klart mange fordeler. Selv merket jeg selv den store friheten man får når man får lappen. Å gi på litt ekstra var både moro og spennende, men kanskje ikke like lurt hele veien. Etter en liten stund avtok den store spenningen, og jeg ble roligere. Nå kjører nesten bestefar raskere enn meg (til mitt forsvar kjører han veldig fort!).

En av de store grunnene til at unge dør i trafikken tror jeg er på grunn av denne plutselige, store friheten. Dødsraten er mye større de første årene du har bil.

Derfor er nok ikke gradert førerkort, slik Trygg Trafikk ønsker, noen dum ide i seg selv. Derimot ønsker de også å starte denne prøveperioden ved fylte atten år, slik at man ikke får lov til å kjøre vanlig før man er godt over tjue, slik de tenker det seg. Dette vil føre til store konsekvenser, spesiellt for de som bor utenfor Oslo, hvor kollektivtransporten ikke alltid strekker til og man har behov for en bil. Så hvorfor ikke stole på de unge og la folk få lappen som 17 år, da med begrensinger?

La unge få lov til å ta lappen som syttenåringer, men at det første året med lappen er begrensninger på dette førerkortet. I USA er det for eksempel ikke lov til å kjøre med andre enn familie, og flere andre land har gode begrensninger slik at man gradert får mer erfaring, men også mer frihet over tid. Dette vil kanskje redusere den intense frihetsfølelsen jeg og flere andre har fått når de får lappen, og som i noen tilfeller ender i en stygg ulykke.


0605080728120
Håper Øverli lar meg låne denne flotte stripa mot at jeg linker til siden hans.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

18, Sandefjord

Jeg er en liberal kar som bor i Sandefjord. Liker å tenke nye tanker. Leder i Vestfold Unge Venstre og Sandefjord Unge Venstre. Ser lyst på livet og er en evig optimist. Ellers både klatrer og elvekajakker jeg, noe jeg stortrives med!

Kategorier

Arkiv

hits