Sosial dumping, så urettferdig at det ikke går an

Det nye hotellet til Stordalen kan fort ende i et godt eksempel på hvordan håndhevelsen av sosial dumping såvisst ikke er rettferdig i det hele tatt.

I dag har nemlig Arbeidstilsynet gjort en razzia mot Petter Stordalens nye "Comfort hotel Oslo". Der har de funnet arbeidere som (kanskje) har en lønn på 30 kroner timer.

- Vi åpner ikke et hotell her uten at det er gjort opp ordentlig, sier Stordalen til Dagbladet, og dermed legger han frem det kanskje verste kortet for de arbeiderne han synes mest synd på. For om han velger å ikke åpne hotell, kan det bety at disse bygningsarbeiderne vil stå uten arbeid. Dermed vil de bli sendt tilbake uten jobb i det hele tatt, eller hvertfall en mye lavere lønn enn de nå får.

For det er heldigvis en vesentlig forskjell mellom slavearbeid og det arbeidet som har blitt gjort på hans nye hotell. Slavearbeid er direkte tvang, det vil si at en person tvinger deg til å arbeide. Dette er derimot en frivillig avtale, hvor enn dårlig den kan virke. Forskjellen kommer i at når du "fritar" menneskene for slavearbeid kan de som oftest få seg en bedre lønn et annet sted. Hvis du derimot "fritar noen" for frivillig arbeid vil de ikke få tilbud om en bedre jobb et annet sted, for dette var det beste de fikk tak i.

La oss heller håpe at Stordalen ordner opp, og ikke sender folk ut av landet. Det er tross alt det beste når vi først har en så usolidarisk lov i Norge som "Sosial dumping" som jeg har skrevet om tidligere.

Én kommentar

sondre

03.jun.2008 kl.22:03

drøyt av stordalen!
begynner å likne på slavearbeid i nye former.

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

18, Sandefjord

Jeg er en liberal kar som bor i Sandefjord. Liker å tenke nye tanker. Leder i Vestfold Unge Venstre og Sandefjord Unge Venstre. Ser lyst på livet og er en evig optimist. Ellers både klatrer og elvekajakker jeg, noe jeg stortrives med!

Kategorier

Arkiv

hits