"Fremtiden skapes, den vedtas ikke." ...

... bruker SVs miljøvernminister om regjeringens CO2-deponering som stadig blir utsatt. Og kanskje man burde tenke litt på det, og ikke bare bruke det retorisk. I Aftenposten i dag står det at regjeringen må ta en avgjørelse på hvilket prosjekt som skal satses på. Men er det egentlig det beste at politikere bestemmer hvilke prosjekter som bygges, og hvilke som skrotes?

Mine første tanker går selvfølgelig til kommunist-Kina, som i stor grad var styrt av planøkonomi tidligere. Der var det også myndighetene som bestemte hva, hvordan og for hvem som ble produsert. Reformere begynte derimot å komme etter Maos død, og jeg vil være så bastant å si at markedsreformene i landet har vært et gode for de som bor der. Makten ble flyttet fra myndighet til det sivile samfunnet, og velstanden ble umiddelbart økt på grunn av den usynlige hånden som styrer markedet til det beste for alle.

Det er også betenkelig at USA - et land hvor den sittende administrasjonen er sterkt negativ til om den globale oppvarming er menneskeskapt - allikevel har et marked som investerer delvis tungt i flere alternative energiformer, og har en grasrotbevegelse som beveger de store firmaene i en miljøvennlig retning. Tidligere har jeg lest at månelandingsprosjektet til de rødgrønne allerede er gjennomført her - uten regjeringens hjelp.

Stoltenberg har også mange andre interesser enn kostnadseffektivitet når han skal bestemme hvor renseverket skal ligge. Alternativene skal legges frem i september 2009, og Stoltenberg kan da sårt trenge gode presseoppslag rett før valget. Derfor kan det godt hende han velger et dårlig alternativ - men som allikevel synes best i mediene de påfølgende dagene for å kunne beholde regjeringslokalene i fire nye år.

"Fremtiden skapes, den vedtas ikke" er en god one-liner. Om man lar markedet få fritt spillerom vil de forskjellige aktørene skape de miljøvennlige løsningene, og ved å gjøre de tingene man ikke ønsker dyrere (les: avgiftsbelegging, fungerende kvotemarkeder), presser man næringslivet til å skape de løsningene som er akseptable. At det skal sitte en gjeng på tjue stykker, de færreste med noen ingeniørutdanning (les: helt inkompetente på området), å vedta hva som er den beste løsningen ved å investere andres penger, vil i beste fall gi oss dårlige løsninger.

Én kommentar

Christian

08.jul.2008 kl.11:17

Ironisk at det kom fra SV.

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

18, Sandefjord

Jeg er en liberal kar som bor i Sandefjord. Liker å tenke nye tanker. Leder i Vestfold Unge Venstre og Sandefjord Unge Venstre. Ser lyst på livet og er en evig optimist. Ellers både klatrer og elvekajakker jeg, noe jeg stortrives med!

Kategorier

Arkiv

hits