- Skattene må opp (?)

20 tilfeldige økonomer mener skatten må opp, melder NRK. De mener at om det offentlige velferdstilbudet i Norge i dag skal opprettholdes, må man skattlegge mer. Professor Vidar Christiansen sier også at en skatteøkning vil kreve at folk flest betaler mer i skatt. Og det er her det hele absurde begynner i en slik debatt.

For hvorfor skal man ta inn penger via skatter for så å dele de ut til akkurat de samme personene? Er det ikke da bedre å la folk få bestemme selv hva de vil bruke pengene på, og la de få lov til å velge hvem som skal utføre helsetjenestene deres? For å tvinge alle til å bruke et sprengt offentlig system gir verken god utnyttelse av ressursene eller gir mye frihet og ansvar til oss borgere. Jeg tror helsevesenet vil ha godt ha litt konkurranse, til beste for alle oss som er forbrukere av det.

Derimot gjelder ikke denne omfordelingen til seg selv alle, og vi må derfor fokusere mer på å hjelpe de som virkelig har problemer. Derfor bør vi ikke fjerne velferdsordningene, men heller hjelpe de som virkelig trenger det. Et godt sikkerhetsnett i bunn skal gjelde for alle innbyggere, slik at man alltid har noe å falle tilbake på. Men dette sikkerhetsnettet behøver ikke å bety at de aller fleste skal betale skatt for så å få et dårlig helsevesen i bytte. For ikke å snakke om at et mindre offentlig helsesystem nok vil yte mye bedre for de som trenger å bruke det.

Ja til helseforsikringer :)P.s.
Enda godt disse økonomene også prøver å avlive myten om at oljefondet skal redde oss i fremtiden, slik både SV og Frp tror. Det fondet klarer såvidt å drive Norge i et par år, og det er på tide å få ut til naive pengebrukere (Frp og SV).

4 kommentarer

nordlendingsdekt

05.aug.2008 kl.12:25

vi må jo søl ut meir penga i de offentlige. der e de ingen som har ansvar vet du.
bjørn

aksonym

05.aug.2008 kl.16:30

Kutt i byråkratisk papirmølle - JA
Helseforsikringer - fordyrende bindeledd - NEI

ps. hvorfor er det kan man ikke sparke/endre lønnspakker når kommunale ansatte endrer stilling som ved sammenslåing av sosialkontor osv?

Simen Eide

05.aug.2008 kl.17:37

Aksonym, hvordan kan du si at helseforsikringer og konkurranse mellom helsetilbydere vil føre til høyere priser? Sålangt vet jeg ikke om noe eksempel på at dette er tilfellet.

Offentlige ansatte har jo gode stillingsvern, men siden de forblir i samme bedrift kan vel ikke arbeidsgiver endre lønnspakken uten at arbeidertakere protesterer - kraftig.

Helge Samuelsen

05.aug.2008 kl.22:53

Private helseforsikringer og pensjonsordninger er nok det eneste som kan sørge for at statsmakten ikke forvalter disse pengene på en uansvarlig måte. Dog må man nok ha et påbudt system, lik det en har med bilforsikring. Det fungerer jo greit der. På denne måten vil lønninger måtte avspeile reelle kostnader ved slike ordninger. Enkelt og greit - og man vet hva man får/har.

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

18, Sandefjord

Jeg er en liberal kar som bor i Sandefjord. Liker å tenke nye tanker. Leder i Vestfold Unge Venstre og Sandefjord Unge Venstre. Ser lyst på livet og er en evig optimist. Ellers både klatrer og elvekajakker jeg, noe jeg stortrives med!

Kategorier

Arkiv

hits