Nå trenger vi et fleksibelt næringsliv!

Det er flere tydninger på at de siste års store vekst i verdensøkonomien begynner å halte. The big Credit Crunch i USA , høye matevare- og oljepriser samt nullvekst i boligmarkedet gjør at folk begynner å bli skeptiske. Blant skeptikerne er Audun Lysbakken, nestleder i SV. Han har snakket med noen folk i byggebransjen som har fått permitteringsvarsel på grunn av manglede oppdrag i byggenæringen. Jeg kjenner også endel som bygger hus, og flere tenker på alternative yrkesveier allerede. Jeg synes ikke nedgangstider er særlig morsomme jeg heller.

Det kan godt hende at faren er reel, og her skal jeg ikke utfordre Lysbakken. Derimot må jeg si konklusjonen hans er langt fra det jeg mener vil gjøre at vi minimerer problemet med den potensielle lavkonjukturen fremfor oss. For Lysbakken mener at i en lavkonjukturperiode er det viktig at lønninger ikke presses nedover, at ingen mister jobben osv. Derimot er nok stillingsvernet i norsk industri såpass sterkt og lite fleksibelt at de kan forverre nedgangstiden ytterligere.

For hva er egentlig alternativet til en bedrift dersom de ikke har mulighet til å redusere lønninger i en nedgangstid? Jo, enten må de ta en masseoppsigelse, eller så går de konkurs. Ingen av alternativene er særlig fristende, arbeidsledighet blir høyere, og uten å bli fristet til å tegne et 'supply&demand'-diagram vil totale BNP bli lavere enn om vi hadde hatt et mer fleksibelt næringsliv. Dermed vil nedgangstiden bli forsterket ytterligere, til det verste for alle (,også folk flest om man vil).

La meg nå presisere at jeg absolutt ikke er imot fagforeninger (med mindre de holder seg til lønnsforhandlinger og holder seg unna de norske lovene selvfølgelig). Derimot bør fagforeningene tenke igjennom sin egen posisjon, og heller lette litt på trykket når det trengs, enn å holde på både antall og lønn helt til det smeller.

Ellers har jo Lysbakken økonomiske tanker morsommere innslag, som da han mente konkurranse økte prisene på diverse varer, noe jeg synes Vox populi svarte rimelig godt på. For å bruke hans eget uttrykk: "Lysbakken gikk rett i gulvet."

5 kommentarer

Julianne

28.aug.2008 kl.21:14

Her må jeg nok til en forandring si meg meget uenig med deg. Det at du "ikke er imot fagforeninger med mindre de holder seg unna de norske lover" er vel også en mening jeg er rimelig overrasket over at du har. Fagforeninger burde, etter min mening, holde seg til loven, ikke prøve å legge seg oppi den. Det har vi andre til å ta seg av.

Simen Eide

01.sep.2008 kl.17:27

Det er nok ikke det jeg mener. Selvfølgelig skal fagforeningene følge de norske lover. Derimot bør ikke fagforeninger fungere som lobbyorganisasjoner som prøver å endre lovene, så dermed tror jeg vi er ganske enige allikevel ;)

Julianne

01.sep.2008 kl.18:18

Bare en setning som egentlig betyr det motsatte av det den sier, med andre ord? Skulle egentlig stått "så lenge de..." i steden for "med mindre de.." ?

;)

Simen Eide

01.sep.2008 kl.18:24

Nei, de burde holde seg unna de norske lover som i å ikke endre lovene. Ikke vær så kverrulant nå.

Julianne

01.sep.2008 kl.18:45

"La meg nå presisere at jeg absolutt ikke er imot fagforeninger (med mindre de holder seg til lønnsforhandlinger og holder seg unna de norske lovene selvfølgelig)."

Denne setningen sier helt tydelig at du ikke er imot fagforeninger med mindre de holder seg unna de norske lover. Dvs at du vil at de skal blande seg.
Nei, jeg vet hva du mener, men du har skrevet noe annet enn det du mener. Det er ikke å være kverulant.

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

18, Trondheim

En liberal og optimistisk kar opptatt av politiske ideer, klatring og elvepadling.

Kategorier

Arkiv

hits