Unge Venstre: La friskoler gå med profitt!

I helgen er det landsmøte i Unge Venstre, og programbehandlingen har vært et hett tema. Denne morgenen har vi debattert mye skolepolitikk, og Unge Venstres landsmøte har vedtatt at friskoler skal få 100% av skolepengene samt at de skal ha muligheten til å gå med profitt. Det er også viktig å merke seg at friskoler da ikke skal kunne ta mer skolepenger av eleven. Hvorfor er dette en viktig sak?

Først er friskoler en god berikelse av det norske skolesystemet. Etter at man åpnet for alternative måter å drive en skole på, har mange nye ideer dukket opp, og selv Arbeiderpartiet (og noen få i SV) har innrømmet at det er mye man kan lære av friskoler i den offentlige skolen. Om det virkelig er slik at elever ønsker å gå på en friskole fremfor en offentlig, er det et viktig signal for politikere å ta. å Forby mennesker å gå på denne skolen ser jeg som et svært dårlig løsning på problemet.

Total mulighetslikhet er et umulig mål, ettersom det sannsynligvis ville ha nødvendiggjort å fjerne familien. Allikevel er skolepolitikk viktig for å fremme sosial mobilitet, slik at alle skal ha en mulighet til å erverve seg en god utdanning selv om du ikke har foreldre med penger i ryggen. Derfor er det viktig å finansiere de friskolene elever velger å gå på med 100% av den støtten den offentlige skolen får. Videre bør man ikke kunne kreve ekstra skolepenger utover dette.

Å tro at skoler ikke kan gå med profitt er en dårlig begrunnet illusjon. I friskoler som nå ikke har lov til å gå med (synlig) profitt er det utleie av lokaler og andre avtaler muligheter som er vanskelig å regulere. I det offentlige heter disse profittene lærermøter på Color Line og byråkratiske ineffektiviteter. Derfor er løsningen å åpne opp for profitt og åpne opp for mer konkurranse. Slik blir det mer åpenhet om systemet, og konkurranse sørger for nyskapning og reduserte profitter.

Profitt er et element i så og si alle andre deler av det norske samfunnet. Barnehager, sykehus og sykehjem er alle aktører som får støtte fra det offentlige men samtidig får lov til å gå med profitt. Hva gjør skoler så forskjellige? Valgfriheten i skolen gjør at om noen skoler velger å ta skyhøy profitt som går på bekostning av utdanninger, vil elever selvfølgelig ikke velge denne skolen, og skolen vil gå konkurs. Derimot, om friskoler skaper et opplegg som elever strømmer til og vil få opplæring der, er det noe så genialt denne skolen har gjort, at litt fortjeneste må sees på som et godt incentiv for å jobbe de kveldene ekstra.

Mange friskoler kombinert med et fritt skolevalg tror jeg blir et gode for elever som helhet. Konkurranse mellom de som tilbyr skoletilbud gjør at det er de løsningene som eleven ønsker som blir prioritert, samtidig som man stiller visse kunnskapskrav til hva skolene skal ha igjennom. 100% finansiering og en gratis skole gjør at man ikke prioriterer elever med foreldre som har mye penger i lommaboka.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

19, Trondheim

En liberal og optimistisk kar opptatt av politiske ideer, klatring og elvepadling. Engasjert i Unge Venstre som en klar liberal stemme.

Kategorier

Arkiv

hits