En transparent skattepolitikk

Nord-Trøndelag teater har gjort et lite pr-stunt. I sin oppsetning av stykket "Nabosommer - på jakt etter solen" har de gitt en egen pris til Frp-sympatisører. For voksne ikke-frp-velgere er prisen NOK 260, mens for Frp-sympatisører er prisen NOK 1629.

- Bakgrunnen for de ulike billettprisene var et oppslag i Dagbladet for noen måneder siden, der Fremskrittspartiets kutt i kulturstøtten ble skissert (..) sier teatersjef Anderz Døving ved Nord-Trøndelag teater til Dagbladet.no.

Frp kaller stuntet for feigt, og mener de blir urettferdig behandlet. Jeg er totalt uenig. Denne synliggjøringen av standpunkt er i høyeste grad viktig for demokratiet.

Alle som stemmer ved det norske valget burde få innsikt i hvilke politiske vedtak som blir tatt og hvilke konsekvenser dette har for det norske samfunnet og seg selv. Et eksempel på dette er hvordan norske skatter blir fordelt utover diverse poster på statsbudsjettet. Slik det fungerer i dag blir alle skatter og avgifter sauset sammen i èn stor pott, og blir dermed delt utover forskjellige formål. Dermed er det fritt frem for enhver særinteresse å skaffe seg mest mulig av den potten, som blir bestemt ved hvert statsbudsjett.

Et stort problem med dette systemet er at det skaper en fremmedgjøring mellom den som gir pengene - og den som får. De fleste i Norge har noen særinteresser som de ønsker økte ressurser til, og siden en økning i denne særinteressen blir mye høyere for deg enn en høyere skatt fordelt på hele Norge,  tenker man på seg selv heller som konsument av statspenger enn bidragsyter til de samme.

Derfor applauderer jeg det Nord-Trøndelag teatergruppe har gjort, nemlig fordi de på en veldig god måte synliggjør kostnaden for hver enkelt ved å gå på teater. Ved å si at forskjellen mellom vanlig pris og "frp-pris" er 1369 viser de den ekte prislappen for hvor dyrt det har vært å sette opp dette teaterstykket - og man kan deretter ha en skikkelig debatt hvorvidt det er hensiktsmessig med denne velferdsordningen.

Jeg skulle gjerne sett dette i en større skala, der skatten blir delt opp i forskjellige deler. En samferdselsskatt, en skoleskatt, en kulturskatt osv. Slik kan man se hvor stor del av skatten som går til hva i samfunnet - og det blir mulig med en ordentlig debatt om ressursene.

Oppdatering: Frp-velgere slipper å betale mer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Simen Eide

Simen Eide

19, Trondheim

En liberal og optimistisk kar opptatt av politiske ideer, klatring og elvepadling. Engasjert i Unge Venstre som en klar liberal stemme.

Kategorier

Arkiv

hits